Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 15 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Využití včelích produktů v kosmetice
Kobza, Martin ; Bednář, Michal (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice využití včelích produktů zejména v emulzní kosmetice. Cílem této práce bylo vypracování literární rešerše zaměřené na jednotlivé včelí produkty, jejich vlastnosti a možnosti jejich využití v kosmetice. Mezi včelí produkty patří med, včelí vosk, propolis, pyl, mateří kašička a včelí jed. V této práci jsou uvedeny vlastnosti jednotlivých včelích produktů, jejich použití, možnosti stanovení kvalitativních vlastností jednotlivých produktů a způsoby aplikace těchto produktů do kosmetických výrobků. Včelí vosk se používá při výrobě rtěnek, krémů a masťových základů tzv. mastných krémů. Mateří kašička se aplikuje do pleťových vod, výživných mlék, pleťových masek, rtěnek, nočních krémů, vlasových vod, hydratačních přípravků atd. Včelí med se používá do sprchových gelů, mýdel, tělových mlék a do hydratačních krémů. Propolis se přidává do pleťových krémů, mlék, pleťových vod, šampónů, tyčinek na rty, mýdel a také do ústních sprejů. Pyl má z kosmetického hlediska významný obsah vitaminů, aminokyselin a dalších látek v přirozené formě. Tyto látky jsou důležité pro výživu, regeneraci a hydrataci lidské kůže. Včelí jed je používán ve farmaceutických přípravcích, jako jsou léčivé krémy a masti.
Porovnání medů mezi sebou na základě různých parametrů
Bajerová, Kateřina
Tato diplomová práce v teoretické části krátce popisuje získávání a zpracování medu. Poté jsou charakterizovány některé jeho fyzikální a chemické vlastnosti se zaměřením na způsoby jejich stanovení. Práce se dále zabývá účinky medu na lidské zdraví a jeho možnými aplikacemi při léčbě různých onemocnění, a nakonec i krátkým představením ostatních včelích produktů. V praktické části byla provedena analýza vybraných fyzikálních a chemických vlastností (obsah vody, titrační kyselost, aktivní kyselost, barva, obsah glukózy, obsah prolinu) vzorků medu, které byly získány z tržní sítě. Výsledky stanovení byly porovnány s legislativou stanovenými hodnotami. Pro celkové posouzení bylo provedeno rovněž senzorické hodnocení. Na závěr bylo provedeno také statistické srovnání jednotlivých výsledků mezi sebou.
Význam včel a jejich využití v apiterapii
Handlová, Kateřina ; Hanel, Lubomír (vedoucí práce) ; Říhová, Dagmar (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá významem včel a využíváním včelích produktů v apiterapii. V úvodu obecné části je představena včela medonosná (Apis mellifera), včetně její morfologie, biologie a nemocí. Zmíněna je i skladba včelstva a chovatelské pomůcky, které je zapotřebí k chovu včel využívat. Dále je vysvětlen pojem apiterapie, názory na její použití a způsoby její aplikace. Představeny jsou včelí produkty (med, mateří kašička, propolis, včelí vosk, včelí pyl a včelí jed). Diskutována jsou pozitiva a negativa apiterapie a zda lze považovat apiterapii za oficiální léčebnou metodu. V praktické části byl použit dotazník s cílem zjistit povědomí lidí o apiterapii, využívání apiterapeutických produktů a poté zjistit, jaké jsou rozdíly v odpovědích mezi respondenty žijícími ve městě a na vesnici. K hodnocení výsledků byla využita metoda kvantitativní analýzy. Při porovnávání odpovědí městských a vesnických respondentů byla zjištěna značná shoda a podobnost. KLÍČOVÁ SLOVA Včela medonosná (Apis mellifera), apiterapie, včelí produkty
Antibakteriální účinky propolisu
Švoncová, Adéla
V současné době poměrně rychle roste vědecký zájem o problematiku propolisu. Jsou prokázány jeho antibakteriální, antivirové, antimykotické, imunostimulační a další účinky, které jsou prospěšné pro lidský organismus. V práci jsem se zabývala zejména antibakteriální aktivitou propolisu, kterou jsem prokazovala pomocí diskové difuzní metody a metodou růstových křivek. Současně byl sledován i obsah polyfenolických látek pomocí Folin-Ciocalteho činidla. Pro tento účel byl použit vzorek propolisu pocházející z rodinných úlů, z něhož byly zhotoveny extrakty za použití dvou rozpouštědel odlišných koncentrací. První série vzorků byla extrahována pomocí ethanolu a octanu ethylnatého na třepačce. Druhá série vzorků byla odpařena za pomoci vakuové odparky a získaný odparek byl zpětně naředěn na použitou koncentraci. Výsledky ukazují, že nejvyšší průměrný obsah fenolických látek byl v extraktu propolisu v 96 % ethanolu. I přes vědecké studie, píšící o propolisu jako o přírodním antibiotiku, žádný z takto připravených extraktů nevykazoval antimikrobiální aktivitu vůči použitým mikroorganismům.
Cizorodé látky ve včelích produktech
Vlášková, Jana ; Hučko, Boris (vedoucí práce)
Práce by měla být zaměřena na sumarizaci informací o včelích produktech, výskyt cizorodých látek v nich, zejména v medu. Přehled chemických vlastností, způsobu získávání včetně jejich dalších vlastností, kvůli kterým se tyto produkty získávají. Rozlišení jednotlivých druhů medů, které se vyskytují v ČR a v zahraničí. Dále specifikace cizorodých látek (pesticidy, antibiotika, těžké kovy). Porovnání výsledků testování v ČR a zahraničí v posledních letech. Určení trendu výskytu cizorodých látek v medu. Zjištění obecného povědomí o této problematice u lidí v produktivním věku
Komparace úrovně a vývoje včelařství dvou sousedících oblastí - Ústeckého kraje a Svobodného státu Sasko.
Šťastná, Anna-Marie ; Prášilová, Marie (vedoucí práce) ; Anna, Anna (oponent)
Diplomová práce se věnuje analýze a komparaci vývoje včelařství a jeho současného stavu v České republice a ve Spolkové republice Německo. Je zaměřená především na dvě spolu sousedící oblasti Ústecký kraj a Svobodný stát Sasko. V praktické části práce jsou analyzovány hlavní ukazatele vývoje a stavu včelařství jak pro celou Českou republiku a Spolkovou republiku Německo, tak i pro Ústecký kraj a Svobodný stát Sasko. Jedná se o ukazatele počtu včelařů a včelstev, celkové roční produkce medu a průměrné roční produkce medu na jedno včelstvo, ukazatele spotřeby medu v obou zemích, zahraničního obchodu s medem a také míry čerpání včelařských dotací. Tato data k práci poskytnul Český svaz včelařů o. s., Krajský úřad Ústeckého kraje, Německý svaz včelařů, Spolkové ministerstvo pro bezpečnost potravin a zemědělství a Saské státní ministerstvo životního prostředí a zemědělství. Na základě těchto statisticky zpracovaných dat byla vypočítána predikce budoucího vývoje včelařství pro analyzované oblasti. V závěru celé práce jsou uvedeny návrhy a doporučení zaměřené na rozvoj včelařství v České republice a ve Spolkové republice Německo.
Statistická analýza vývoje včelařství v České republice a jeho perspektivy
Elizeus, Natálie ; Prášilová, Marie (vedoucí práce) ; Ivana, Ivana (oponent)
Diplomová práce se zaměřuje na včelařství v České republice a podává přehled o vývoji a úrovni tohoto významného oboru. Práce analyzuje vývoj vybraných ukazatelů, které ovlivňovaly úroveň včelaření na našem území, a to v letech 1993-2015. Jedná se o rozbor počtu včelařů a včelstev, produkce a spotřeby medu, exportu a importu medu a neopomenut není ani rozbor čerpání včelařských dotací. Stát si je vědom nutnosti podporovat včelaře formou dotací, a to z toho důvodu, že včely s sebou díky jejich opylovací schopnosti přináší nejenom pro zemědělství pozitivní externality. Včely opylují 85 % hmyzosnubných rostlin a poskytují kromě medu i další produkty jako je pyl, mateří kašička, propolis, vosk a včelí jed, které se využívají především v kosmetice, farmakologii a potravinářství. Zjištěné výsledky analýzy jednotlivých ukazatelů slouží jako podklady pro tvorbu jejich trendů. U vybraných ukazatelů jsou též stanoveny prognózy budoucího vývoje, a to na 2 roky dopředu. Součástí práce je i zpracování a vyhodnocení dotazníkového šetření uskutečněného u chovatelů včel. Na konci práce jsou formulovány možné perspektivy oboru včelařství a dále jsou vyjádřeny návrhy a doporučení pro další rozvoj tohoto odvětví.
Evidování podnikatelské činnosti včelaře z hlediska vyčíslení základu daně z příjmů
Bartošová, Barbora ; Kuchařová, Ivana (vedoucí práce) ; Lenka, Lenka (oponent)
Cílem této bakalářské práce je zachycení včelařské činnosti jako způsobu podnikání za účelem zjištění možností, kterými lze stanovit základ daně z příjmů fyzických osob. Práce je rozdělena na dvě části - teoretickou a praktickou část. V teoretické části práce jsou shrnuty základní poznatky o způsobech, kterými lze dojít ke zjištění základu daně z příjmů fyzických osob, jedná se o paušální výdaje, daňovou evidenci příjmů a výdajů a účetnictví. Je zde uvedeno rozdělení podnikatelů s povinností a bez povinnosti vedení účetnictví. Následně jsou zde definovány také základní informace o včelích produktech, o dani z příjmů fyzických osob, o dotacích, které jsou v oblasti včelařství poskytovány a v neposlední řadě jsou zde uvedeny vstupní náklady včelaře vlastnícího dvě včelstva. V praktické části této práce jsou na modelových příkladech demonstrovány tři dříve představené způsoby zjištění základu daně z příjmů fyzických osob - paušální výdaje, daňová evidence příjmů a výdajů a účetnictví.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 15 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.